• BIST 4.812,93
  • Altın 1215.308
  • Dolar 19.1794
  • Euro 20.8061
  • İzmir 15 °C
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Balıkesir 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Gaziantep 6 °C
  • Trabzon 5 °C
  • Şanlıurfa 8 °C
  • Van -2 °C
  • Paris 13 °C

Torba Yasayla, 6331 Sayılı İSG Yasasında yapılan Değişiklikler

Torba Yasayla, 6331 Sayılı İSG Yasasında yapılan Değişiklikler
Torba kanun olarak bilinen, “İş kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasıyla bazı alacakları yeniden yapılandırılmasına dair” 6552 sayılı kanun 10.9.2014 tarihinde kabul edilerek, 11.9.2014 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısın

MADDE 15 – 20/6/2012 tarihli ve 633l sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“e) Denizyolu taşımacılığı yapan araçların uluslararası seyrüsefer hâlleri.”
MADDE 16 – 6331 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde geçen “işyeri hekimi ve” ibaresinden sonra gelmek üzere “on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde” ibaresi; bendin sonuna “Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta
yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler” cümlesi ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) Birinci fıkranın (a) bendine göre yapılacak görevlendirme süresinin belirlenmesinde 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dâhil edilmez.”
MADDE 17 – 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında geçen “işyerlerinde” ibaresi “işlerde” şeklinde; üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir.”
MADDE 18 – 6331 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
“6) 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve eğiticilerin nitelikleri ile görevlendirmeye ilişkin hususlar.”
 
Düzenlemelerin yorumu:
Yeni düzenlemeyle; “belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler” denilmektedir.
Bu durumda, 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli sınıf işverenleri veya vekilleri, Bakanlığın düzenlediği eğitimleri tamamladıkları takdirde; iş güvenliği hizmetini kendileri verebilecek.
 
Yine yeni düzenlemede; “Bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir” ifadesi yer almaktadır. Buna göre 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde, işe girerken alınacak olan sağlık raporlarının devlet hastanelerinden veya aile hekimlerinden alınabileceği ifade edilmektedir.

“İş Güvenliği Danışmanlığı” ne demek?
Çalışma yaşamına ilişkin torba yasa tasarısının 1 Ekim’de Meclis’in açılmasından sonra gündeme gelmesi planlanıyor.(BiRGün’ün haberi, 13.9.2014) Habere göre, yeni torba yasa tasarısında; asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro gibi düzenlemeler yer alıyor.
Yeni torba yasa tasarısında, “İş Güvenliği Danışmanlığı” gibi yeni bir unvan yer alıyor. Bu, iş güvenliği uzmanlığından farklı bir şey mi? Bu alanda, bu adla yeni iş imkânı mı yaratılmak isteniyor? On binlerce iş güvenliği uzmanı varken, böyle yeni iş unvanı ve kadrosu yaratmanın bir anlamı var mı? İş güvenliği uzmanlığı için binlerce kişi bunun eğitimini alarak, sınavlara girdi. Çoğu bu belgeyi aldı. 23 Şubat ve 24 Mayıs İSG sınavları, yanlış sorulan sorulardan dolayı mahkemelik. Sonuçlar henüz belli değil. 120 bin civarında iş güvenliği uzmanı, görev yapmak için bekliyor. Henüz birçoğu eğitim yetersizliğinden dolayı, bu alanda görev almaktan kaçınıyor ve cesaret edemiyor. Bakanlık(ÇSGB), bu uzmanları, eğiterek, onların yeterli hale gelmelerini sağlaması gerekiyor. “İş Güvenliği Danışmanlığı” için bu uzmanlar tekrar sınava mı alınacak veya bunların dışında yeni iş ünvanı mı yaratılmak isteniliyor? Bakanlığın bu konuda bir açıklama yapması ve konuyu açıklığa kavuşturması gerekiyor. Ayrıca 100 binin üstündeki iş güvenliği uzmanının sorunlarının çözümü ve mesleki rehberlik için bir “İş Güvenliği Uzmanları Odası” kurulmalıdır. Bakanlık tarafından bunun da, yeni dönemde çalışmaları yapılmalıdır…

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5655 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 OSGB Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim