Arçelik A.Ş. – Elektronik İşletmesi
Arçelik A.Ş. Elektronik İşletmesi, İstanbul Beylikdüzü’nde 176.000 m2 arazi üzerinde, 160.000 m2 kapalı alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. 1975 yılında kurulan Elektronik İşletmesi, bugün tüketici elektroniği pazarına yönelik LED TV’ler ve uydu alıcılarının yanı sıra, bilgisayar, beyaz eşya elektronik kart, akıllı tahta, yazarkasa ürünlerinin de üretimini yapmaktadır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, ISO 14064-1 Sera Gazı Envanteri Raporu Doğrulama, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikalarına sahip olan Elektronik İşletmesi, 2003 yılında OHSAS 18001 Yönetim Sistemi Belgesini sektöründe ilk alan Türk kuruluşudur.
1995 yılında TÜSİAD-KalDer Başarı Ödülü sahibi Elektronik İşletmesi, 1999 yılında Çevre Büyük Ödülüne, 2001 yılında TPM (Toplam Verimlilik Yönetimi) Mükemmelik Ödülüne, 2013 yılında Çevreci Tesis Ödülüne layık görülmüştür.
Can Tekstil Entegre Tesisleri San. ve Tic. A.Ş
Bugünün yüksek teknolojik donanımına sahip olan Can Tekstil Entegre Tesisleri San. ve Tic. A.Ş, 1985 yılı Ağustos ayında “CAN İPLİK” adıyla aylık 350 ton kapasite ile polyester - viskon karışımlı iplik üretmek amacıyla kuruldu. 3’ü yönetici 40 çalışanla Tekstil sektöründe yerini aldı. Bugün ise dikkatle seçilmiş, firma kültürünü benimsemiş ISO 9001-ISO 140001- OHSAS 18001 İSG yönetim sistem standartı ile çalışan 1200 personeli ile ayda ortalama 1.000.000m dış giyimlik bayan kumaş üretme yeteneği ile dünyayı giydiren bir firmadır.
Kurulduğu ilk günden bu güne Can Tekstil, sektöründe öncü firma olma özelliği taşımaktadır. Çorlu-Ulaş hattında faaliyet gösteren tekstil fabrikaları arasında ilk “entegre fabrika” unvanını alan firmadır. 1989 yılında Dokuma Bölümü’nün, 1993 yılında Boya & Apre Bölümü ve Biyolojik Arıtma Bölümü’nün, 1996 yılında ise ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi üretebilen Ko-jenerasyon Bölümü’nün faaliyete geçmesi ile Can Tekstil entegre bir kumaş üreticisi olarak sanayi liderleri arasında yerini almıştır.
Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri
‘Sağlıklı ve kaliteli yaşamın öncüsü olmak’ ve ‘Yaşamları kurtarmak ve sürdürmek’ ana misyonlarına sahip, alanlarında öncü, çok değerli iki kuruluş, Eczacıbaşı ve Baxter, Türkiye’de 1994 yılında önemli stratejik bir ortaklığa imza attılar.
Eczacıbaşı-Baxter, her iki ortağından aldığı güçle içinde bulunduğu kritik tedavi alanlarında insanların sağlık standartlarını sürekli olarak yükseltmek için çalışıyor.
Eczacıbaşı-Baxter, 1994 yılından bu yana inovasyona dayalı, dünya standartlarındaki ürün ve hizmet portföyüyle kronik böbrek yetmezliği, kan hastalıkları, parenteral beslenme, onkoloji, anestezi, primer immün yetmezliği, nöroloji, yoğun bakım ve cerrahi gibi birçok kritik tedavi alanında sağlık profesyonellerinin en önemli çözüm ortaklarından biri konumunda yer alıyor ve hastaları hayata bağlıyor. Eczacıbaşı-Baxter 2003 yılında Kalder Ulusal Kalite Büyük Ödülü’nü kazanarak İlaç Sektörü’nde bir ilke imza attı.
Eczacıbaşı-Baxter'ın ürün ve hizmetleri, yoğun olarak hastanelerdeki nefroloji, hematoloji, onkoloji, immünoloji, cerrahi, anestezi ve yoğun bakım bölümleri ile kan bankaları ve özel hemodiyaliz merkezlerinde kullanılıyor. Müşteri grupları içinde, sağlık kuruluşlarından başlayarak Periton Diyalizi (PD) hastalarına kadar uzanan geniş bir yelpaze yer alıyor.
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi
İşe başlama tarihi: 2013
Hedeflenen iş bitiş tarihi: 2015
Yapım dahil işletme süresi: 10 yıl 2 ay 20
Yatırım maliyeti: 4.5 milyar TL
İşin kapsamı: Odayeri – Paşaköy arasında toplam yaklaşık 115 km otoyol ve bağlantı yolu ile 3. Boğaz Köprüsü’nün yapımı
3.Köprü detayı:
Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek.
59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü olacak.
1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsü olacak.
3. Boğaz Köprüsü inşaatında ana malzeme olarak beton, inşaat demiri, yapısal çelik ve kablolar kullanılacaktır.
Malzeme miktarları;
Beton: 230 bin m3
İnşaat Demiri: 50 bin ton
Yapısal Çelik: 57 bin ton
Kablo: 28 bin ton
Makel Elektrik Malzemeleri San. Ve Tic. A.Ş.
Makel Şirketler Grubu, elektrik malzemeleri sektöründe faaliyetlerine 1977 yılında başlayan ve sektöründe birçok ilke imza atma başarısı gösteren Türk sermayeli bir gruptur. Sektöründe pazarın önde gelen firmalarından birisi olan Makel, uzun yıllardır Türkiye elektrik malzemeleri sektörü ihracat lideri olarak dünyanın 40 aşkın ülkesine, en son teknoloji kullanılarak ürettiği ürünleri ihraç etmektedir.
45 bin m2 alan üzerine kurulu üretim tesislerinde, dünya standartlarında ve otomasyona dayalı son teknoloji makine parkurunda üreten Makel’in ürün yelpazesinde anahtar-priz, grup priz, otomatik devre kesiciler, sigorta kutuları, kaçak akım koruma şalterleri, kaçak akım korumalı kompakt şalterler, elektrik aksesuarları, elektronik sayaçlar, reaktif güç kontrol röleleri ve panelmetreleri bulunmaktadır.
Makel insan kaynakları politikasını “En değerli varlığımız çalışanımız” temeline oturturken “Hiçbir şey insan sağlığından daha değerli olamaz” prensibiyle İş Güvenliği çalışmalarını insan esaslı bir temele dayandırmaktadır.
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası
Hoşdere Otobüs Üretim Fabrikasında yürütülen tüm faaliyetler, şehirler arası ve şehir içi otobüs üretimi alanında dünya ölçeğinde seviyeyi göstermektedir. Zamanın en ileri teknik imkanlarının kullanıldığı fabrikamız, uluslararası otoriteler tarafından dünyanın en iyi otobüs fabrikası olarak gösterilmiştir.
Yürütülen başarılı üretim mühendisliği çalışmaları neticesinde elde ettiğimiz bu modern altyapı, kendilerine sağlanan sınırsız eğitim olanaklarıyla başarılı sonuçlara ulaşmayı öğrenmiş olan çalışanlarımız ve yöneticilerimiz tarafından, kalite, çevre ve iş güvenliği şartları da göz önünde tutularak titizlik ve en yüksek konsantrasyonla hedeflenen sonuçlara ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.
Yıllık üretim kapasitesi 4000 otobüs olan Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda toplam €340 milyon tutarında yatırım yapılmıştır. Fabrika, 360.000 m²'lik bir arazi üzerinde 127.000 m² kapalı alana sahiptir
Mondelez International Türkiye - Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Tic. AŞ.
Kent Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.'nin temeli, Tahincioğlu ailesinin 1927 yılında Mardin'de tahin üretimine başlamasıyla atıldı. 1956 yılında İstanbul’da kurulan Kent Gıda’nın Şişli’deki ilk fabrikasında şekerlemenin yanı sıra 1960 yılında sakız üretimi de yapıldı. 1990 yılında kendi sektöründe TSE ve imalat yeterlilik belgesi alan Kent Gıda, ilk şekerleme, sakız ve çikolata üreticisi ve ihracatçısı sıfatı ile Türkiye'de sektörün lideri konumuna ulaştı.
2002 yılında Cadbury, Kent Gıda hisselerinin çoğunluğunu satın aldı, 2007 yılında ise Intergum’ı da satın alarak iki şirketi Kent Gıda bünyesinde bir araya getirdi. 2010 yılında küresel bir operasyonla Cadbury, Kraft Foods tarafından satın alındı ve Kent Gıda, Kraft Foods bünyesine girdi.
2012 yılında Kraft Foods temel gıda ürünleri işini ayırarak Mondelez International adı altında dünya çapında ilk küresel atıştırmalık ürünler şirketini kurdu.
Kent Gıda 2012 yılında Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasına girmiştir.
Halen Kent Gıda San. ve Tic. AŞ. Türkiye’de Gebze’de 110.000 m2 arazi üzerinde 75.000 m2 kapalı alan olarak inşaa edilen fabrikasında yıllık 42.000 ton üretim kapasitesi ile Mondelez International Holdings LLC. şemsiyesi altında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kent Gıda yıllardır sürdürdüğü iş güvenliği çalışmalarını 2009 yılında BSI Firması’ndan aldığı OHSAS 18001 belgesi ile taçlandırmıştır. Haziran 2013’de DNV firmasının denetiminden başarı ile geçerek Mondelez International Bölge Şemsiye Sertifkasına dahil olmuştur.
Mondelez International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) 2013 yılı cirosu 35 milyar Amerikan Doları olan küresel bir atıştırmalık ürünler şirketidir. 165 ülkede neşeli, lezzetli anlar yaratan Mondelez International çikolata, bisküvi, sakız, şeker, kahve ve toz içeceklerde bir dünya lideri olup, herbirinin cirosu milyar doları bulan Cadbury, Cadbury Dairy Milk, Milka çikolataları, Jacobs kahve , LU, Nabisco ve Oreo bisküvileri, Tang toz içecekleri, Trident sakızları gibi markalara sahiptir. Mondelez International, Standard and Poor’s 500, NASDAQ 100 ve Dow Jones Sustainability Index’in bir üyesi olmaktan gurur duyar.
RMK Marine
1997 yılında Koç Holding’e katılan RMK Marine, askeri gemi, ticari gemi ve süperyatların tasarım, inşaat, proje yönetimi, bakım ve onarımı konularında ulusal ve uluslararası pazarlarda anahtar teslimi çözümler sunmaktadır. RMK Marine, 95.000 metrekarelik toplam alanı, 31.000 metrekarelik kapalı alanı ile Tuzla Bölgesi’nin en büyük tersanelerinden biridir. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın açtığı dört adet "Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi” projesi ihalesini 2006 yılında kazanarak, özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlenen ilk özel sektör tersanesi olmuştur.
THY Teknik A.Ş
Türk sivil havacılığına 1933’ten beri öncülük eden Türk Hava Yolları ailesinin teknik bakım ve bilgi birikimini temsil eden THY Teknik A.Ş., verimlilik artışı sağlamak, sektörel gelişmeleri zamanında yakalamak ve daha fazla müşteri uçağına kaliteli bakım hizmeti verebilmek amacıyla 23 Mayıs 2006 tarihinde ayrı bir tüzel kişilik olarak %100 hissesi Türk HavaYolları’ na ait olarak olmak üzere kurulmuştur.
Üretici firmalarla yapılacak ortak girişimlerle uçak ve komponent bakım-onarım pazarından ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için projeler geliştiren THY Teknik A.Ş., 75 yıllık Türk Hava Yolları kurumsal kültürünü yaşatarak büyümesine devam etmektedir.
THY Teknik A.Ş. İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre konularına verdiği önem ve yaptığı yatırımlarla da havacılık sektöründeki öncü rolünü başarıyla sürdürmektedir. THY Teknik A.Ş. çevreye ve çalışanlarının sağlığına olan duyarlılığını 18 Ekim 2006 tarihinden bugüne dek ISO 14001 Çevre ve OHSAS 18001 İş Sağlığı Güvenliği yönetim sertifikalarını devam ettirerek göstermektedir.
Unilever
190 ülkede, markalarıyla her gün 2 milyar tüketiciye ulaşan Unilever, insanların kendilerini iyi hissettirmelerine, iyi görünmelerine ve hayattan daha fazla keyif almalarına yardımcı olan markalarla günlük hijyen, beslenme ve kişisel bakım ihtiyaçlarına hizmet veriyor. Tüm dünyada 267 fabrikasında istihdam ettiği 171.000 çalışanıyla yıllık 46.5 milyar Euro ciro elde ediyor.
Unilever, sosyal sorumluluk çalışmalarına her yıl ayırdığı 90 milyon Euro ile geleceğe yatırım yaparken, var olduğu toplumların sosyal gelişimlerine de katkıda bulunuyor.
Ar&Ge faaliyetlerine her yıl ortalama 1 milyar Euro ayıran Unilever, tüketicilerine en iyi ve en kaliteli ürünleri sunuyor ve bilimsel çalışmalara öncülük ediyor.
Dünyanın en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketlerinden biri olarak tüm dünyada sürdürdüğü yatırım atağıyla, küresel pazardaki etkinliğini ve payını sürekli artıran Unilever, Türkiye'deki ilk yatırımını 1952 yılında İstanbul Bakırköy’de kurulan Sana fabrikasıyla gerçekleştirdi.
Üretim yaptığı kategorilerde her zaman yenilikçi bir çizgi izleyen Unilever, gıda, dondurma, ev bakım, kişisel bakım ve profesyonel gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Unilever, Türkiye’de OMO, Rinso, Yumoş, Domestos, Cif, Sunlight Cif, Elidor, Dove, Signal, Clear, Rexona, Lux, Lifebuoy, Fruttare, Cafe Zero, Axe, Sana, Lipton, Knorr, Calve, Becel, Algida, Ben&Jerry’s, Carte d’Or, Cornetto, Magnum, Max, Unilever Food Solutions ve Vaseline markalarıyla tüketicilerle buluşuyor.
1924 yılında G&A Baker Limited şirketi aracılığıyla Türkiye’yle tanışan Unilever, 1966’da ilk markalı deterjan, 1984’te ilk özel çay yatırımı, 1985’te ev temizliğine yönelik ilk krem deterjan, 1986’da ilk kepeği önleyen şampuan, 1993’te de ilk nemlendiricili sabun üretim gibi önemli yatırımlara imza atarak, her geçen gün artan tutkuyla büyümesine devam etmektedir.
Bugün Türkiye’de, 5.086 çalışana sahip büyük bir aile olan Unilever, çalışmalarını sürdürdüğü 7 fabrikanın yanında, Konya’da temelleri atılan dondurma fabrikasıyla Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Ürettiği ürünleri 35 ülkeye ihraç ederken; sadece çay üretim faaliyetleriyle Karadeniz bölgesinde 15 bini aşkın aile için geçim kaynağı yaratıyor.
100 yıla yakın bir süredir Türkiye ve Türk insanı için katma değer yaratan Unilever Türkiye, bundan sonraki dönemde de, performans ve verimlilik üzerine odaklanarak çalışanlarını yeni fikirler üretmeleri ve yeni yaklaşımları uygulamaları konusunda cesaretlendirerek, tüketicilerine ve çevreye saygı duyarak çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
Kaynak:ÇASGEM