İstanbul İSİG Meclisi tarafından bugün Kadıköy İskele Meydanı’nda geçekleştirilen basın açıklaması ile Mart ayında yaşanan iş cinayetleri raporu açıklandı. “İş cinayetlerine son! Adalet is-ti-yo-ruz!” pankartının açıldığı eylemde “Çocuk işçilik yasaklansın!”, “Sorumlular belli, adalet istiyoruz!”, “Çocuklar ölüyor, sermaye büyüyor!” sloganları sıklıkla atıldı.
Eylemde Mart ayı iş cinayetleri raporunu İbrahim Sarıkaya okudu. Sarıkaya “İş cinayetleri kadın, erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında Mart ayında da devam etti. Yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Mart ayında en az 55 işçi hayatını kaybetti” diyerek başladığı raporda ölümlerin işkollarına ve illere göre dağılımını aktardı.
Adana’da 13 yaşında hayatını kaybeden Ahmet Yıldız örneğine dikkat çekerek “13 yaşındaki Ahmet Yıldız, ülkemizdeki bir milyon çocuk işçinin yaşamının sembolüdür!” diyen Sarıkaya, ayrıca şunları ifade etti:
“Tam iki buçuk yıl önce, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin çocuk işçi çalıştırmayla mücadelede başarılı olduğunu belirtmişti. Füle, “Türkiye 2014 itibarıyla çocuk işçi çalıştırmayı bitirmeyi taahhüt ettiğini ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Türkiye’yi 2006 yılında çocuk işçilikle mücadelede başarı sağlayan üç ülkeden biri seçmesine neden olduğunu” söylemişti. Bu söylem Türkiye’de çocuk işçiliğin hasıraltı edilme çabalarının bir göstergesi değil midir? Ahmet’in ölümü resmi söylemlerin tam tersini işaret etmektedir.”
Sarıkaya, ülkede yaklaşık bir milyon civarında çocuk işçi bulunduğunu belirterek şunu söyledi: “Çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenler ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama ve eğitimin paralılaştırılması süreci ile kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacıdır.”
Sarıkaya açıklamayı iş cinayetlerine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaparak şöyle bitirdi: “Sonuç olarak yaratılan emek cehenneminin çarklarına, her geçen gün acımasızca daha fazla çocuk yollanıyor. Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan traktör kaza yaptığında ölen Ayşelerin, inşaattan düşen Serkanların ve pres makinesine sıkışan Ahmetlerin haberlerini her geçen gün alıyoruz. Çünkü sermaye ve devlet maliyet her ne pahasına olursa olsun azalmalı diyor.”