emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların arttığı koşullarda sendikasızlaştırmaya dayalı politikalar ile işçi cinayetleri ve İSG Uzmanlarının İstihdam sorunları" ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK'in yanıtlaması amacıyla TBMM'ne Yazılı Soru Önergesi sunmuştur.
Taşeronlaşmanın yaygınlaştığı ve emekçilerin uzun çalışma saatleri içinde, güvencesiz ve geleceksiz çalıştırıldığı, emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırıların arttığı koşullarda sendikasızlaştırmaya dayalı politikalar ile işçi cinayetleri artarak devam etmektedir. Mevsimlik işçilerden, fabrikalara, madenlerden, inşaat ve taşımacılık sektörüne kadar her alanda yüzlerce işçi iş kazalarında yaşamını yitirmiştir.
İş sağlığı ve Güvenliği yasası " İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin" 155 sayılı ILO sözleşmesi ve " İş Sağlığı Hizmetlerine İlişkin" 161 sayılı ILO sözleşmesi ile uyumlu değildir
Çalışma ve Sosyal Güenlik Bakanı sayın Faruk ÇELİK Bursa'da yapılan bir toplantıda iş güvenliği konusunda, işsizlik konusunda çeşitli açıklamalarda bulunmuştur. Sayın ÇELİK yaptığı açıklamalarda "Türkiye'de 680 bin tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamında iş yeri bulunduğunu ve bu iş yerlerinden 470 bin tanesinde iş güvenliği uzmanının olmadığını" söylemiştir. 470 bin tehlikeli işyerinde iş güvenliği uzmanının bulunmadığı bilgisi üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının (İSG) 2014 vizyonuna ve AB normlarına uygun bir yasa olduğunu anlatmıştır. Meslek örgütlerinin, sendikaların ve muhalefet partilerinin onlarca açıklamasına ve durdurulamayan işçi ölümlerine karşın yasanın AB normlarına uygunluğundan bahsetmek abesle iştigaldir.
Bu nedenle;
1. Türkiye'de İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı sayısı kaçtır? Türkiye'de kaç tane İSG Uzmanına ihtiyaç vardır?
2. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Faruk ÇELİK'in Bursa toplantısında yaptığı açıklamada 470 bin iş yerinde uzman olmadığını söylemiştir. Bu iş yerleri hangileridir? Bu iş yerlerinde bu güne kadar herhnagi bir iş kazası olmuş mudur? Uzman bulundurmayan işletmeler hakkında şimdiye kadar başlatılmış yasal bir işlem var mıdır?
3. İSG Uzmanı bulundurmayan işletmeler hakkında hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?
4. Sayın ÇELİK açıklamasında İSG yasasının AB normlarına uygun olduğunu söylemiştir. AB normlarına uygun görülen yasa neden ILO sözleşmesine uygun değildir?
5. ILO'nun maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen 175, inşaat iş koluyla ilgili 167 ve İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesiyle ilgili 187 sayılı sözleşmelerini imzalamayı düşünüyor musunuz?
Kaynak: memurahval