İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARINDA 2015 YILINA AİT İDARİ PARA CEZALARI
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında 6331 sayılı kanunun çıkmasından sonra idari para cezaları her yıl güncelleniyor. Eskiden çıkarılan idari para cezaları hem düşük hem de güncellenmediği için caydırıcı olmaktan çıkmıştı. Şu anda uygulanan yöntemle cezalar caydırıcı hale gelmiştir.
Yalnız bazı işverenler bu konuda yeteri kadar bilgili olmadıklarından, gerekli hassasiyeti göstermemektedirler. Ancak bir teftiş, bir şikâyet ya da bir iş kazası sonucunda işin ciddiyetinin farkına varmaktadırlar.
İş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri bu konularda da işverenlere ve işveren vekillerine bilgi aktarımında bulunurlarsa her kesim içinde faydalı olacak çalışmaların önü açılacaktır kanaatindeyim. Ayrıca bir listenin de sunulması da yararlı olacaktır.
İşveren hangi konularda cezalı duruma düşeceğini bilirse o cezaları ödememek adına yapılması gereken çalışmalara destek verecektir.
Ben, bu yazımda bazı konularda ne kadar para cezası verileceğini paylaşacağım.
-
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmamak.İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak.- 2.466 Türk Lirası / her yükümlülük için -
-
İş güvenliği uzmanı çalıştırmamak. - 6.167 TL / Her ay (Aykırılığın devamı halinde) -
-
İşyeri hekimi çalıştırmamak. . - 6.167 TL / Her ay (Aykırılığın devamı halinde) -
-
Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlamamak. -1.849 Türk Lirası-
-
Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmemek. - 1.233 TL / Her tedbir için –
-
Risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamak. -3.700 Türk Lirası –
-
Risk değerlendirmesi yapmamaya veya yaptırmamaya devam etmek. - 5.550TL / Her ay (Aykırılığın devamı halinde)
-
Çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymamak - 1.233 TL / Her çalışan için -
-
İş sağlığı ve güvenliği kurulu ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmemek -2.466 TL / Her aykırılık için. Daha detaylı bilgi için liste incelenmelidir.
Aniden ciddi rakamla doldurulmuş tutanağı önünde gören işverenin il tepkisi bu durum bana neden anlatılmadı olacaktır. Bu konuda sıkıntı yaşamamak adına işverene bu bilgi daha önce verilmelidir. En azından varsa İSG Kurulunda gündeme konulmalı, İSG kurulu olmayan işyerlerinde öneri defterine listenin teslim edildiği maddesi yazılmalıdır.
Amacımız cezaları hatırlatmak değildir. Ama bu durum da işin başka bir gerçeğidir. En azından işletmenin ceza yemeden eksikliklerinin giderilmesine katkı vermektir.