Her yıl binlerce işçinin çalışma ortamı ve koşullarından kaynaklanan nedenlerle hastalandığı, sürekli iş göremez raporu almak zorunda kaldığı ya da yaşamını yitirdiği ülkemizde, kazaların önlenebilmesi için etkili bir denge denetleme mekanizmasının işler hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapılan metinde, iş kazalarının nedenleri ile bu kazaları önleyici öneriler sıralandı.
Denge ve Denetleme Ağı, “İş Kazaları Önlenebilir mi?” başlıklı 18. Politika Belgesini yayınladı. Belgede, özellikle denetleme ve yaptırım mekanizmaları etkin olarak işletilirse iş kazalarının büyük oranda önlenebileceğine vurgu yapıldı. Madencilik, metal/makina ve inşaat sektörlerinin, Türkiye’de iş kazalarının en sık yaşandığı üç sektör olarak sıralandığı Belgede, büyük oranı ölümle sonuçlanan kazaların sebepleri arasında, mevzuatın çok sık biçimde değiştirilmesi, mali ve idari yaptırımların işverenler için caydırıcılığının olmayışı; denetim yapacak personelin yetersizliği ve eğitim eksikleri nedeniyle tatmin edici bir iş sağlığı güvenliği kültürünün yerleşememesi sayıldı.
Belgede, kazaların önlenebilmesi için Denge ve Denetleme Ağı adına öneriler de sıralandı. Özellikle teorik ve uygulamalı eğitimlerin önemine dikkat çekilen Politika Belgesinde, iş güvenliği uzmanlarının uzmanlık alanlarına göre görevlendirilmesi gereği, mesleki eğitim standartlarının oluşturulmasının ivediliği, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin işçiler için ücret ve prim kaybına yol açması gibi hukuki ve etik olmayan uygulamaların önünün alınmasının hayatiliği vurgulandı.
Taşeron şirketlerde sendikalaşmanın fiilen ve hukuken sağlanması gerekliliği de somut öneriler arasında sıralanan Belgede, etkin yasaların yapılması ve uygulanmasının denge rolü oynadığı düşünüldüğünde, bunların ne kadar denetlendiği konusunda yalnızca kurumlara değil; sivil toplum kuruluşları, sendikalar, basın ve vatandaşlara da büyük rol düştüğü belirtildi.
İlgili Politika Belgesini okumak için lütfen tıklayınız.