Eylem planında yer alması beklenen hususları şu şekilde ifade edebiliriz:
1- İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanlarının İşyerlerinde Görev Yapacakları Süreler Artırılıyor:
Düzenlemede yer alacak başka bir husus, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının işyerlerinde görev yapacakları sürenin artırılması, düzenleme çerçevesinde, az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iş güvenliği uzmanlarının görev yapacakları sürenin çalışan başına ayda 6 dakikadan 11 dakikaya, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 8 dakikadan 22 dakikaya, çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 12 dakikadan 45 dakikaya çıkartılması beklenmekte. Ayrıca, Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde 250 veya daha fazla çalışanın olduğu işyerlerinde, tehlikeli sınıfta 500 veya daha fazla çalışanın olduğu işyerlerinde, az tehlikeli sınıfta yer alan ve 1.000 veya daha fazla çalışanın olduğu işyerlerinde iş güvenliği uzmanının tam süreli olarak zorunlu olacak.İşyeri hekimlerinin çalışma sürelerinin de küçük bir miktar artırılması söz konusu olacak.Şu anda işyerleri ile yapılmış sözleşmeler için 1 yıllık bir geçiş süreci uygulanması söz konusu olacak.
2- İş Güvenliği Uzmanlarının Bir Üst Sınıfta Görev Yapabilmelerine İlişkin Süre 2 Yıl Uzatılıyor:
Bilindiği üzere, 6331 sayılı Kanunda yer alan; “ Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, bu işyerlerinde Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört yıl süreyle (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi; tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, bu işyerlerinde Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla yerine getirilmiş sayılır.” Hükmü gereğince, B Sınıfı Sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanları Çok Tehlikeli Sınıftaki işyerlerinde, C sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanları da Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde paragrafta belirtilen tarihe kadar iş güvenliği uzmanlığı yapabileceklerdi, getirilmesi beklenen düzenleme ile, bu süreler 2 yıl daha uzatılıyor.
3- Prim Gün Ödemesi İle Sınava Girerek Üst Sınıftaki Sertifika Alanlara İlişkin Danıştay Kararı da Aşılıyor:
6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanununa 12/7/2013 tarih ve 6495sayılı Kanunun 55 maddesi ile eklenen )İş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri” hükmü çerçevesinde, yönetmelikte yapılan değişiklik ve yapılan sınav sonucunda binlerce uzman A ve B sınıfı sertifika almışlardı. Ancak, Yönetmeliğin ilgili maddesinin yürürlüğü geçen aylarda Danıştay tarafından durduruldu, bu nedenle söz konusu düzenlemeler çerçevesinde sertifika alanların durumlarının ne olacağı konusunda belirsizlik vardı. Yapılacak kanuni düzenleme ile bu sertifikalar geçerli kılınacak.
4- İnşaat- Maden Gibi Bazı Sektörlerde İş Sağlığı Güvenliği Hizmetlerinin Yapı Denetim Firması vb. Kurumlara Devri Söz Konusu Değil:
İş Güvenliği Eylem Planının gündeme geldiği günlerde en çok konuşulan konulardan birisi de; Yapı işlerinde iş güvenliği denetimlerinin yapı denetim firmalarına devredilmesi, Madenlerde denetimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmesi husus idi. Ancak eylem planında buna ilişkin bir düzenleme yapılması beklenmiyor.
5- İş Kazası Meydana Gelmeyen İşyerlerine Teşvik Geliyor:
Düzenlemede yer alması beklenen ilk husus işyerlerinde ölüm ya da maluliyetle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerine sigorta primi ödenmesi konusunda prim indirimi uygulanması getirilmesi.Düzenlemenin, 3 yıl süre ile İş kazası meydana gelmeyen işyerlerine %1 prim indirimi uygulaması şeklinde getirilmesi beklenmekte.
Kaynak: İSGHEDER