"Sosyal Medyanın Faydası"
Sosyal medya sağolsun, televizyon gibi her türlü görseli önümüze getiriyor. Her gün Facebook, Twitter, Youtube vb. sosyal kanallardan ve haber sitelerinden faydalı videoları izliyor ve paylaşıyoruz. Bunlardan bazıları yaşanmış kazalar oluyor ki önce irkiliyor, sonra benzer kazaları yaşamamak adına o durum ile ilgili yaşamımızda tedbirler alıyoruz.
Evde çocuğun üzerine televizyonun düştüğü videoyu izleyen ebeveyn televizyonunu sabitliyor. Evde elektrik ve kimyasal madde kazalarını izleyen baba prizlerde önlem alıyor, elektrikli aletleri ve temizlik malzemelerini çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırıyor. Deprem videolarını izleyen aileler dolap ve kitaplıklarını sabitleyip deprem çantası hazırlıyor. Araba kazalarını izleyen anne baba, emniyet kemeri, çocuk koltuğu, yasal hız sınırlarına uyma konularında daha dikkatli davranıyor. Bunlar kesinlikle hayatımızda önemi büyük tedbirler, bunlara fazlasıyla ihtiyacımız var.
"Örnek Olmak"
Çocuklar anne ve babalarını örnek alır ve taklit ederler. Evde iş yaparken güvenlik önlemi aldığımızı, arabaya oturur oturmaz emniyet kemerini taktığımızı, çevremizde olumsuz bir durum ile karşılaştığımızda ilgili kurumlara ihbar ettiğimizi gören çocuğumuz, hayatı boyunca bizden gördüklerini yapacaktır. Bunlardan bazıları yapılıyor, geçmişe göre iyileşme çok iyi. Ama özellikle evde tamirat yapan, bahçesinde iş yapan anne babanın kişisel koruyucu donanım kullanma konusunda eksikleri çok fazla. Evde kullanmamız ve kullandırmamız gerek kişisel koruyucu donanımlar hakkında bilgi vermek istiyorum.
"İş Eldiveni"
Öncelikle evimizde anne, baba ve çocuklar için iş eldiveni bulundurmalı, ellerimizin korunması gereken işlerde bunların kullanımını sağlamalıyız. El arabası ile taşıma yaparken, el aletleri ve kürek kullanırken, kısaca evimizde herhangi bir iş yaparken eldivenleri takmalıyız. Yapı marketlerinde ve nalburlarda 1-2 lira aralığında satılıyor, genellikle sarı renkli.
"İş Elbisesi"
Yapacağımız işte üstümüz kirlenebilir, evimizde bir iş elbisesi bulundurmalıyız. Bu konu hijyen açısından da önemli. Yapı marketlerinde 30-50 lira arasında temin edilebilir.
"İş Gözlüğü"
İş gözlüğü de yanımızdan ayırmamamız gereken bir koruyucudur. Matkap kullanımında, duvara çivi çakarken, bahçe toprağını çapalarken vb. gözümüzü korumamız gereken birçok ortamda kullanmalıyız. Yapı marketlerinde 2-15 lira aralığında satılıyor. Özellikle buhar yapmayan türlerini tercih ediniz.
"İş Maskesi"
Matkap kullanımında, bahçeyi süpürürken, boya yaparken vb. ortamdaki toz ve gazdan korunmak amacıyla evimizde 8-10 tane bulundurmamızda fayda var. 1-2 liraya satılanlardan satın almayın, kaliteli olanlardan, toz ve gaz için ayrı satın almanız gerekiyor.
"İş Kulaklığı"
Matkap, çim biçme makinesi vb. gürültüsü yüksek olan bir iş ekipmanı kullanıyorsak kulaklarımızı korumamız için basit bir kulaklık kullanmamız yeterli olacaktır. Bazı makinelerin ortama yaydığı gürültü değerleri üzerinde yazıyor. Özellikle 85dB üzerinde bir gürültü yayıyorsa kullanmamız şart. Bilmemiz gereken konu; kulaklık kullanırken ortamdaki sesleri duymaya devam ederiz, kulaklık sadece üzerinde yazan değer kadar gürültüyü azaltır kulağımız için. Yine yapı marketlerinde 2-3 liraya satılan, ip ile birbirine bağlı, kutusu bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.
"İş Ayakkabısı"
Bahçemizde iş yaparken ağır cisimleri kaldırmamız gerekiyorsa çelik burunlu bir iş ayakkabısı giymemiz doğru olacaktır. Elimizden kayan ağır cisim ayağımıza düştüğünde, ayağımız etkilenmeyecektir. Daha önceleri sadece siyah renkli ve 20-30liraya satılan modelleri olan iş ayakkabılarının daha estetik ve ayağı yormayan, havalandırmalı modelleri de üretilmekte, 50-200 lira aralığında satılmaktadır.
"Diğer Öneriler"
Evde olabilecek kazalarda ebeveynlerin kazalıya ilk yapacağı müdahale önemlidir. En doğrusu kazalıyı hareket ettirmeden 112'yi arayıp ambulans beklemektir ama özellikle çocuklarda bunu sağlamak zordur, müdahale gerekebilir. Bu durumda ilkyardım müdahale kurallarını bilmemiz gerekmektedir. Bu konunun detaylarına sonraki yazılarımda yer vereceğim.
Diğer taraftan yüksekte çalışmamız gerekiyorsa, sandalye masa yerine merdiven kullanmalı, merdiven bir başkası tarafından tutulmalı, en üst basamağına çıkılmamalıdır.
İş Güvenliğinin bir kültür olarak oturması gerekiyorsa, bu kültürün temellerinin atılacağı yerler evlerimizdir. "Yukarıda saydıklarımın yapılması bir süre sonra ebeveynlerden çocuklara geçen en önemli miras olacaktır." Bir insanın çocuklarına bırakacağı en önemli miras, para ve gayrimenkulden ziyade iyi bir eğitim ve kültürlü birikimdir.
Kazasız bir hafta diliyorum.
"HAFTANIN BAZI ÖNEMLİ İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ KAZASI HABERLERİ"
23.05.2015 Erzurum'da TOKİ İnşaat İskelesi Çöktü: 1 İşçi Öldü, 2 İşçi Yaralandı.
23.05.2015 Diyarbakır'da yapımı süren yeni havaalanı inşaatında şantiye şefi olarak görev yapan Kayserili işçi çatı montajı yaptığı sırada çatıdan düşerek ağır yaralandı. İsminin Serhat olduğu öğrenilen Kayserili şantiye şefi kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
22.05.2015 Mecidiyeköy-Kabataş metro inşaatında iş makinesinin altında kalan bir işçi yaşamını yitirdi.
16.05.2015 Türk Hava Yolları (THY) teknisyeni, uçak bakımı sırasında meydana gelen iş kazasında hayatını kaybetti. Atatürk Havalimanı THY hangarında meydana gelen kazada Tuna Beken isimli genç teknisyen, Boeing B777 tipi uçağın bakımını yaptığı sırada flapları arasına sıkıştı. Kazanın ardından ağır yaralanan teknisyen Tuna Beken'in yardımına arkadaşları koştu. Olay yerine havalimanında görevli sağlık ekipleri sevk edildi. Yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırılan Tuna Beken, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
10.05.2015 Muğla'nın Milas İlçesi'nde, yaklaşık iki yıl önce, iş kazasında ölen 7 kişi için anıt yapılıyor. Güllük Mahallesi'nde 17 Haziran 2013 tarihinde, özel bir şirkete ait arıtma tesisinde bakım yaparken metangazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden işletme müdürü 39 yaşındaki Mustafa Öztürk, elektrik teknisyeni 46 yaşındaki Yüksel Kum, kanalizasyon altyapı elemanı 51 yaşındaki Özcan Özkan, işçiler 37 yaşındaki Fikret Özdemir, 43 yaşındaki Hasan Özgür, 48 yaşındaki Mevlüt Özbakır ve 27 yaşındaki Serkan Miral için anıt hazırlanıyor.
08.05.2015 Samsun'da çalıştığı inşaatın 9. katından üzerine alçı torbası düşen inşaat işçisi hayatını kaybetti.
- BIST 5.124,55
- Altın 1166.597
- Dolar 18.8028
- Euro 20.4729
- İzmir 10 °C
- Ankara 4 °C
- İstanbul 6 °C
- Balıkesir 6 °C
- Bursa 6 °C
- Gaziantep 6 °C
- Trabzon 10 °C
- Şanlıurfa 7 °C
- Van 1 °C
- Paris 8 °C
- ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)
- İBYS Hakkında Araştırma Anketi Başlatıldı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) Hakkında Genelge
- İBYS Genelgesi Linkleri
- İBYS Hakkında Merak Edilenler Sıkça Sorulan Sorular
- İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Genelgesi Yayımlandı
- ibys.csgb.gov.tr
- Konya Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- İş Yeri Bilgi Yönetim Sistemi'ne Geçiş 01.01.2018'de Başlıyor - İBYS
- İzmir Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- "VERİ PAYLAŞIM PROTOKOLÜ" İMZALANDI.
- “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ” İÇİN HAZIRLANAN ” İYİ NİYET BEYANI “ İMZALANDI
- Bursa Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
İş Güvenliği Evde Başlar

A.Hakan TÜRE / A-İş Güv.Uzm.Mad.Müh.
Bu yazı toplam 3594 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- Yeni Torba Yasa27 Nisan 2015 Pazartesi 19:42
- "İş Sağlığı"16 Mart 2015 Pazartesi 19:43
- Neden yazıyorum?09 Mart 2015 Pazartesi 19:44
- Yeni Maden Kanunu23 Şubat 2015 Pazartesi 09:31
- Bina Yıkımlarında Asbest Tehlikesi16 Şubat 2015 Pazartesi 11:06
- Securitex Euroasia 2015 Fuarı02 Şubat 2015 Pazartesi 09:21
- Uygulanamayan Mevzuat -319 Ocak 2015 Pazartesi 11:03
- Uygulanamayan Mevzuat - 212 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
- Uygulanamayan Mevzuat - 105 Ocak 2015 Pazartesi 06:14
- İş Güvenliği Maliyetlerinizi Düşürür30 Aralık 2014 Salı 07:38
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Dikkat İşsiz Kalabilirsiniz!!
İş Güvenliği Uzmanı Şart!!
Adana'da Asansör Faciası 9 Yaralı!
Türkiye'de İş Kazalarında Yılda 2 Milyon 300 Bin Ölüyor
Satışları düşen inşaatta yeni ruhsatlar artışta
Soma'daki tekme İzmir sokaklarında
Gökdelenlerde ölümcül iş kazaları yükseliyor!
İş Cinayetleri Almanağı 2013 Raflarda
Madenci annesinin feryadı
Final sınavlarının konusu Soma faciası
Bayraklı OSGB Çalışanlarına Hukuk Eğitimi
Mart ayında 112, 2014’ün ilk üç ayında en az 276 emekçi yaşamını yitirdi...
Mart ayında 112 emekçi yaşamını yitirdi
İş güvenliğindeki kargaşa geçici
Şubat ayında en az 70 işçi yaşamını yitirdi
Madende ölüm kömür kokar!
2013 yılında en az 1235 işçi yaşamını yitirdi…
Muğla'da göçük: Ölü ve yaralılar var
1/20
Önce Güvenlik Diyenleri Çileden Çıkartan Durumlar
İcatta Sınır Tanımayan Yurdum İnsanı
Geleceğin gözde meslekleri: Robotik avukatlık ve taşeron yöneticiliği
İnternet İçin İSG Afişleri
12345678
- Nabi İNCE2020 YILI SGK İSTATİSTİKLERİ
- İ.Murat BAYIKİBYS Eğitim Verisi Gönderimi Başladı isgsis.com
- Engin KONYALIGİLÇalışma Yaşamın da “İş Yerinde Var Ol(ama)ma”
- Ali MAMAKYeni Türkiye ve İş Güvenliği
- A.Hakan TÜREİş Güvenliği Evde Başlar
- Emre GÜRCANLI301'e kadar saymak
- M.Zeki CANİş Sağlığı ve Güvenliğinin Ekonomik Mutasyonu
12
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Sunusu
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Bilgilendirmesi
E-reçete - isgsis.com ile reçete düzenleme ve elektronik gönderme
E-reçete özellikli İSG yazılımı isgsis.com "iş yeri hekim otomasyonu İzmir tabip odası sunumu"
12345678
İBYS
ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)İş sağlığı ve güvenliği bilgi yönetim sistemine yasal olarak gönderilmesi zorunlu isg eğitim bilgilerinin akredite İSG yazılımları yardımı ile e-imzalı olarak gönderimi sırasında sorulan sorular
İBYS Hakkında Araştırma Anketi BaşlatıldıCelal Bayar üniversitesi iş sağlığı ve güvenliği bölümü öğrencileri tarafından İBYS hakkında anket başlatıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuruÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru yayımlandı.
MİZAH
Kadere İmanı Zedelemeyen Yeni İş Güvenliği Yasası İçin Düğmeye BasıldıTürkiye'yi yasa boğan Soma'daki maden faciasının ardından harekete geçen Çalışma Bakanlığı "İş Güvenliği Yasası"nda bir takım düzenlemelere gitmeye hazırlanıyor.
Tatilden Döner Dönmez İşe Başlayan 17 Kişi Vurgun Yiyerek Hastaneye KaldırıldıBayram tatilinin bitmesinin ardından iş başı yapan yüz binlerce çalışanın adaptasyon süreci sancılı geçmeye devam ediyor.
İş Yerlerine, Ölecek İşçilerin İsimlerini 1 Hafta Önceden Bildirme Zorunluluğu Getiren Yasa Tasarısı Meclis GündemindeSon olarak İstanbul Mecidiyeköy'de 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle bir kez daha gündeme gelen işçi ölümleri, Çalışma Bakanlığı'nı da harekete geçirdi.
İş Kazalarının Önüne Bir Türlü Geçemeyen Çalışma Bakanlığı, Ölen İşçilere Ağır Yaptırım Uygulamaya HazırlanıyorKaraman’ın Ermenek ilçesinde bulunan maden ocağında su kaynağının patlamasının ardından mahsur kalan işçilerin bulunduğu haberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
RÖPORTAJ
İş Kazaları Kaçınılmaz Değildir.Denge ve Denetleme Ağı, Türkiye’nin değişmeyen gündemi iş kazaları ve işçi ölümlerine dikkat çekmek üzere bir politika belgesi hazırlayarak hem denge ve denetlemenin süreçteki rolünü inceledi hem de kazaların önlenmesi için kendi önerilerini sundu.
'Sadece Denetim Yetmiyor'İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye’deki maden ocaklarıyla ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Kural tartışma yaratan sözlerine de açıklık getirdi.
İş kazaları işyerlerinin kapısına kilit vurdurabilirHaydar Polat, gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de iş kazası oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Türkiye'de özellikle 2012 yılında meydana gelen toplu ölümlü iş kazaları ülke gündemine damgasını vurdu" dedi.
Doç. Dr. Gürcanlı ile röportajİstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı ile iş güvenliğini ve başbakanın imzasını bekleyen İş Sağlığı ve Güvencesi yasa tasarısını konuştuk.
BİLGİLENDİRME
İş Güvenliği Uzmanlarını Canından Bezdiren 10 Klişe ve Başetme YollarıBana bir şey olmaz, yerimiz yok, bu güne kadar bir şey olmadı, kanun da yazıyor mu?
Ekim Ayında 1.610 İş Yerinin Sağlık Kriterlerine Uymadığı Tespit EdilmişEkim 2014’te iş sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenen 2.079 iş yerinden 1.610’u sağlık kriterlerine uygun bulunmamış.
İş Kazalarında 6 Yılın Bilançosu 17 Bin 800 KişiTürkiye'de hemen her gün yaşanan iş kazaları sebebiyle son altı yılda İstanbul'un Adalar nüfusundan fazla kişi hayatını kaybetti.
2014'te İş Kazalarında 1886 Çalışanımız Hayatını Kaybettiİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz yıl iş kazalarında 1886 çalışanımız hayatını kaybetti
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 OSGB Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim
Haber Scripti: CM Bilişim