“Herhangi bir ülkenin, emeğin insani koşullarını benimsememesi, kendi ülkelerindeki durumu iyileştirme isteğinde olan diğer ülkeler için bir engel teşkil edecektir.”
Bu söz ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Anayasası'nın başlangıç bölümünde yer almaktadır. Bu söz ILO'nun neden kurulduğunu, neyi amaçladığını, ne yapmak istediğini gayet güzel anlatıyor.
1919 yılında kurulmuş olan ILO, sosyal adaletin ve uluslararası insan ve çalışma haklarının iyileştirilmesi için çalışan bir Birleşmiş Milletler ihtisas kuruluşudur. 1919’da imzalanan Versay Anlaşmasında öngörülen Milletler Cemiyeti ile ortaya çıkmıştır. 185 ülkenin üye olduğu ILO'ya Türkiye 1932 yılında üye olmuştur. 40'ı aşkın ülkede ILO'nun bölge, alan ve ülke ofisleri bulunmaktadır, Türkiye'de Ankara ofisi vardır. 188 adet ILO sözleşmesi bulunmakta olup Türkiye bunlardan geçen gün onaylanan '167 sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi' de dahil olmak üzere 58 tanesini kabul etmiştir. Yakın zamanda Türkiye, '176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni de onaylayacaktır.
167 sayılı sözleşmesini onaylayan kanun, inşaat sektörü çalışanlarına uluslararası standartlarda yeni güvenceler kazandırmayı amaçlıyor. Sözleşmeyi onaylayan her üye, güvenlik ve sağlık için mevcut risklerin değerlendirilmesi konusunda, sözleşme hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymayı taahhüt etmektedir. Kanunla onaylanan sözleşmeye göre, iskele ve merdivenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek, uygun olarak kullanılacak, yetkili kişi tarafından denetlenecektir. Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, işçiler için tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak ve dolaba yerleştirmek için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde yeteri miktarda içme suyu bulundurulacak. İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilecekleri olası kazalara ve yakalanabilecekleri hastalıklara karşı bilgilendirilecek. Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için özellikle caydırıcı ceza ve önlemler dahil, gerekli bütün önlemleri alacaktır.
Gelişimin ve teknolojinin çok hızlı olduğu günümüzde Uluslararası Kuruluşların önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Anayasamızın 90. maddesine göre ülkemiz tarafından onaylanan ILO sözleşmeleri kanun hükmü özelliğine sahiptir. Bu nedenle ILO sözleşmeleri çalışma dünyasında büyük bir öneme sahip bulunmaktadır.
SGK kayıtlarına göre yıllık iş kazasından ölüm oranlarına bakıldığında, yüksekten düşmeye bağlı İnşaat işlerindeki ölüm oranlarının en fazla olduğu gözlenmektedir. Onaylanan ve 29.11.2014 tarihli Resmi Gazete'de 6571 nolu kanun ile yürürlüğe giren 167 sayılı İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'nin, inşaat sektöründeki İş Güvenliği'nde bir milat olmasını dilerim.
İş kazasız bir hafta dileğiyle...
Geçtiğimiz Haftanın Bazı Önemli İş Güvenliği ve İş Kazası Haberleri;
27.11.2014 Iğdır Hatay'ın Erzin ilçesinde, kanalizasyon çalışması sırasında göçük meydana geldi. Yaklaşık 7 metrelik çukurda çalışırken göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti.
24.11.2014 Ordu'nun Altınordu ilçesinde yapımı süren çevreyolundaki tünel inşaatında harç makinesindeki kaçak elektrik akımına kapılan işçi Murat Tiryaki yaşamını yitirdi.
24.11.2014 İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki alüminyum fabrikasında çalışan bir işçi, çalıştığı makinenin kendisini duvara fırlatması üzerine ağır yaralandı. Bakırköy’de Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçi, uzun bir süredir yaşam mücadelesi verdikten sonra hastanede hayatını kaybetti.
- BIST 4.752,24
- Altın 1159.545
- Dolar 18.816
- Euro 20.4995
- İzmir 4 °C
- Ankara -1 °C
- İstanbul 4 °C
- Balıkesir 3 °C
- Bursa 4 °C
- Gaziantep -3 °C
- Trabzon 6 °C
- Şanlıurfa -1 °C
- Van -1 °C
- Paris 7 °C
- ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)
- İBYS Hakkında Araştırma Anketi Başlatıldı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) Hakkında Genelge
- İBYS Genelgesi Linkleri
- İBYS Hakkında Merak Edilenler Sıkça Sorulan Sorular
- İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Genelgesi Yayımlandı
- ibys.csgb.gov.tr
- Konya Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- İş Yeri Bilgi Yönetim Sistemi'ne Geçiş 01.01.2018'de Başlıyor - İBYS
- İzmir Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- "VERİ PAYLAŞIM PROTOKOLÜ" İMZALANDI.
- “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ” İÇİN HAZIRLANAN ” İYİ NİYET BEYANI “ İMZALANDI
- Bursa Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
ILO'nun 167 Sayılı Sözleşmesi Onaylandı

A.Hakan TÜRE / A-İş Güv.Uzm.Mad.Müh.
Bu yazı toplam 1395 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- İş Güvenliği Evde Başlar25 Mayıs 2015 Pazartesi 19:44
- Yeni Torba Yasa27 Nisan 2015 Pazartesi 19:42
- "İş Sağlığı"16 Mart 2015 Pazartesi 19:43
- Neden yazıyorum?09 Mart 2015 Pazartesi 19:44
- Yeni Maden Kanunu23 Şubat 2015 Pazartesi 09:31
- Bina Yıkımlarında Asbest Tehlikesi16 Şubat 2015 Pazartesi 11:06
- Securitex Euroasia 2015 Fuarı02 Şubat 2015 Pazartesi 09:21
- Uygulanamayan Mevzuat -319 Ocak 2015 Pazartesi 11:03
- Uygulanamayan Mevzuat - 212 Ocak 2015 Pazartesi 05:53
- Uygulanamayan Mevzuat - 105 Ocak 2015 Pazartesi 06:14
- İş Güvenliği Maliyetlerinizi Düşürür30 Aralık 2014 Salı 07:38
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Dikkat İşsiz Kalabilirsiniz!!
İş Güvenliği Uzmanı Şart!!
Adana'da Asansör Faciası 9 Yaralı!
Türkiye'de İş Kazalarında Yılda 2 Milyon 300 Bin Ölüyor
Satışları düşen inşaatta yeni ruhsatlar artışta
Soma'daki tekme İzmir sokaklarında
Gökdelenlerde ölümcül iş kazaları yükseliyor!
İş Cinayetleri Almanağı 2013 Raflarda
Madenci annesinin feryadı
Final sınavlarının konusu Soma faciası
Bayraklı OSGB Çalışanlarına Hukuk Eğitimi
Mart ayında 112, 2014’ün ilk üç ayında en az 276 emekçi yaşamını yitirdi...
Mart ayında 112 emekçi yaşamını yitirdi
İş güvenliğindeki kargaşa geçici
Şubat ayında en az 70 işçi yaşamını yitirdi
Madende ölüm kömür kokar!
2013 yılında en az 1235 işçi yaşamını yitirdi…
Muğla'da göçük: Ölü ve yaralılar var
1/20
Önce Güvenlik Diyenleri Çileden Çıkartan Durumlar
İcatta Sınır Tanımayan Yurdum İnsanı
Geleceğin gözde meslekleri: Robotik avukatlık ve taşeron yöneticiliği
İnternet İçin İSG Afişleri
12345678
- Nabi İNCE2020 YILI SGK İSTATİSTİKLERİ
- İ.Murat BAYIKİBYS Eğitim Verisi Gönderimi Başladı isgsis.com
- Engin KONYALIGİLÇalışma Yaşamın da “İş Yerinde Var Ol(ama)ma”
- Ali MAMAKYeni Türkiye ve İş Güvenliği
- A.Hakan TÜREİş Güvenliği Evde Başlar
- Emre GÜRCANLI301'e kadar saymak
- M.Zeki CANİş Sağlığı ve Güvenliğinin Ekonomik Mutasyonu
12
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Sunusu
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Bilgilendirmesi
E-reçete - isgsis.com ile reçete düzenleme ve elektronik gönderme
E-reçete özellikli İSG yazılımı isgsis.com "iş yeri hekim otomasyonu İzmir tabip odası sunumu"
12345678
İBYS
ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)İş sağlığı ve güvenliği bilgi yönetim sistemine yasal olarak gönderilmesi zorunlu isg eğitim bilgilerinin akredite İSG yazılımları yardımı ile e-imzalı olarak gönderimi sırasında sorulan sorular
İBYS Hakkında Araştırma Anketi BaşlatıldıCelal Bayar üniversitesi iş sağlığı ve güvenliği bölümü öğrencileri tarafından İBYS hakkında anket başlatıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuruÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru yayımlandı.
MİZAH
Kadere İmanı Zedelemeyen Yeni İş Güvenliği Yasası İçin Düğmeye BasıldıTürkiye'yi yasa boğan Soma'daki maden faciasının ardından harekete geçen Çalışma Bakanlığı "İş Güvenliği Yasası"nda bir takım düzenlemelere gitmeye hazırlanıyor.
Tatilden Döner Dönmez İşe Başlayan 17 Kişi Vurgun Yiyerek Hastaneye KaldırıldıBayram tatilinin bitmesinin ardından iş başı yapan yüz binlerce çalışanın adaptasyon süreci sancılı geçmeye devam ediyor.
İş Yerlerine, Ölecek İşçilerin İsimlerini 1 Hafta Önceden Bildirme Zorunluluğu Getiren Yasa Tasarısı Meclis GündemindeSon olarak İstanbul Mecidiyeköy'de 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle bir kez daha gündeme gelen işçi ölümleri, Çalışma Bakanlığı'nı da harekete geçirdi.
İş Kazalarının Önüne Bir Türlü Geçemeyen Çalışma Bakanlığı, Ölen İşçilere Ağır Yaptırım Uygulamaya HazırlanıyorKaraman’ın Ermenek ilçesinde bulunan maden ocağında su kaynağının patlamasının ardından mahsur kalan işçilerin bulunduğu haberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
RÖPORTAJ
İş Kazaları Kaçınılmaz Değildir.Denge ve Denetleme Ağı, Türkiye’nin değişmeyen gündemi iş kazaları ve işçi ölümlerine dikkat çekmek üzere bir politika belgesi hazırlayarak hem denge ve denetlemenin süreçteki rolünü inceledi hem de kazaların önlenmesi için kendi önerilerini sundu.
'Sadece Denetim Yetmiyor'İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye’deki maden ocaklarıyla ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Kural tartışma yaratan sözlerine de açıklık getirdi.
İş kazaları işyerlerinin kapısına kilit vurdurabilirHaydar Polat, gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de iş kazası oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Türkiye'de özellikle 2012 yılında meydana gelen toplu ölümlü iş kazaları ülke gündemine damgasını vurdu" dedi.
Doç. Dr. Gürcanlı ile röportajİstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı ile iş güvenliğini ve başbakanın imzasını bekleyen İş Sağlığı ve Güvencesi yasa tasarısını konuştuk.
BİLGİLENDİRME
İş Güvenliği Uzmanlarını Canından Bezdiren 10 Klişe ve Başetme YollarıBana bir şey olmaz, yerimiz yok, bu güne kadar bir şey olmadı, kanun da yazıyor mu?
Ekim Ayında 1.610 İş Yerinin Sağlık Kriterlerine Uymadığı Tespit EdilmişEkim 2014’te iş sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenen 2.079 iş yerinden 1.610’u sağlık kriterlerine uygun bulunmamış.
İş Kazalarında 6 Yılın Bilançosu 17 Bin 800 KişiTürkiye'de hemen her gün yaşanan iş kazaları sebebiyle son altı yılda İstanbul'un Adalar nüfusundan fazla kişi hayatını kaybetti.
2014'te İş Kazalarında 1886 Çalışanımız Hayatını Kaybettiİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz yıl iş kazalarında 1886 çalışanımız hayatını kaybetti
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 OSGB Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim
Haber Scripti: CM Bilişim