Ülkemizde 6 dakikada bir iş kazası kayda geçmekte, 2,5 saatte bir sakat bırakan bir kaza, yaklaşık 6 saatte bir ölümlü iş kazası olayı yaşanmaktadır. Bu çok ciddi bir tablodur. Bu tablonun tersine dönmesi gerekli iken Soma’da 301 kişiyi iş kazasında kurban verdik. Bu konuda çok ciddi fazla mesai harcanmalıdır. Devlet televizyonlardan bu konuda daha sık kamu spotları yayınlamalıdır. Bizler de bu işe meslek olarak değil gönüllü olarak yaklaşmalıyız.
İş hayatının tüm tarafları bu işin bir tarafından tutmalıdırlar. İşverenler, işveren kuruluşları, İşçiler, işçi kuruluşları, basın, medya bu konuya katkı koymalıdırlar.
Ben bu köşemden elimden geleni kadar katkı koymaya devam edeceğim. Bu köşenin var oluş sebebi de budur. İş kazalarına ve meslek hastalıklarına dikkat çekmek, olayın önem ve ciddiyetini duyurmaktır. Bu konuda işverenlerimizin, çalışanlarımızın ve ülkemizin neler kaybettiğini ortaya koymaktır. Bu ülkenin bir ferdi olarak duyarlı olmak ve herkesi bu duyarlılığa davet etmek borcumuzdur. Vatanımıza ve milletimize karşı en önemli görevlerimizden biridir.
Bilgilerimizi ve tecrübelerimizi toplumla paylaşmak, tarlaya tohum serpmek gibidir. Ekilen tohumlar günü gelince başaklar dolusu çoğalarak geri dönecektir. Bildiğini kendinde saklamak cimriliktir. Bilgiler paylaşıldıkça çoğalırlar. Teoriden pratiğe dönüşmeyen bilginin faydası yoktur. Çok bilmek ama bildiğini yaşamamakta böyledir. Bu durum “Bal yapmayan arı” misalidir. Bir makinenin projesini yapın, imalat çizimlerini ve kullanma talimatlarını yazıp dosyalayın. Sonra da onları raflara kaldırın. Eğer o bilgileri kullanarak imalatını gerçekleştirmiyorsanız ve de imalatı gerçekleşen makineyi kullanıma sunmuyorsanız, o proje bir anlam ifade der mi? Proje bilgileri neye yarar?
İş kazları ve meslek hastalıklarına karşı da yapılacakların bilinmesi fakat uygulanmaması aynı manayı taşır. Kazaların ve meslek hastalıklarının önüne geçemez.
Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. Günümüzde birçok şeyi değişik kaynaklardan öğrenme imkânımız mevcuttur. Bilgi çağında bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı. İstenirse ve de ihtiyaç duyulursa her tür bilgiye ulaşılabilir. Öğrenilen bilgilerin de günlük hayatımızda uygulanması durumunda gerçek ilerleme ve değişim başlar.
Okuma yazmayı biliriz ama okuma alışkanlığımız yoktur. Fazla kilolu olanlar zayıflamak gerektiğini bilirler ama zayıflama için gerekli olanı yapamazlar. Sigara kullananlar sigaranın sağlığa zararlarını bilirler ama sigarayı bırakamazlar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ama ana fikir hep tektir. Bilmek yetmez. Bildiğini uygulamazsan, amaca ulaşamazsın. Bilgilerin yararlı olabilmesi için hayata geçirilmesi gereklidir.
Çalışma hayatında bu kadar iş kazası oluyor. Bunları hep görüyor ve öğreniyoruz. Bir ihmalden, alınmayan bir tedbirden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Kamuoyu bu sonucu haberlerden öğreniyor. Ama bizim işyerinde aynı durum mevcut mu? İleride bu kötü olay bizim de başımıza gelebilir mi? diye hiç kimse sorgulama yapmıyor. Bir müddet sonra sorgulama yapmayan iş yerlerinde de aynı acılar yaşanıyor.
Bu bir kültür meselesidir. Güvenlik kültürünü yaşatamazsak bu girdabın içinde sürüklenmeye devam edeceğiz. Bugün bana yarın sana misali.
UNUTMAYALIM AYNI ŞEYİ YAPARSAK HEP AYNI SONUCU ALIRIZ.
Gelin şimdiye kadar bu konuda yaptığımız yanlışları değiştirelim. Bu sefer farklı şeyler yapalım. Yapalım ki değişim başlasın.
Haftaya buluşuncaya kadar sağlıklı kalın.
- BIST 4.752,24
- Altın 1156.086
- Dolar 18.7921
- Euro 20.5185
- İzmir 8 °C
- Ankara 0 °C
- İstanbul 7 °C
- Balıkesir 7 °C
- Bursa 5 °C
- Gaziantep 4 °C
- Trabzon 7 °C
- Şanlıurfa 5 °C
- Van 0 °C
- Paris 9 °C
- ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)
- İBYS Hakkında Araştırma Anketi Başlatıldı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru
- İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) Hakkında Genelge
- İBYS Genelgesi Linkleri
- İBYS Hakkında Merak Edilenler Sıkça Sorulan Sorular
- İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Genelgesi Yayımlandı
- ibys.csgb.gov.tr
- Konya Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- İş Yeri Bilgi Yönetim Sistemi'ne Geçiş 01.01.2018'de Başlıyor - İBYS
- İzmir Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
- "VERİ PAYLAŞIM PROTOKOLÜ" İMZALANDI.
- “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ” İÇİN HAZIRLANAN ” İYİ NİYET BEYANI “ İMZALANDI
- Bursa Tabip Odası E-Reçete Sunumu - isgsis.com İSG Yazılımı
Güvenlik Kültürü

Nabi İNCE / A Sınıf İş Güvenliği Uzmanı
Bu yazı toplam 1397 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
yorum amacının dışında ticari reklam veya siyasi propaganda içerikli, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- 2020 YILI SGK İSTATİSTİKLERİ16 Eylül 2021 Perşembe 10:41
- SGK’NIN 2017 YILI İSTATİSTİKLERİ07 Mayıs 2019 Salı 19:44
- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE 2016 KARNEMİZ11 Kasım 2017 Cumartesi 16:08
- İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI08 Eylül 2017 Cuma 15:02
- 01.07.2017 TARİHİNİ BEKLERKEN25 Mayıs 2017 Perşembe 19:53
- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ06 Nisan 2017 Perşembe 11:11
- SGK İSTATİSTİKLERİ İLE 2015 YILINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ18 Mart 2017 Cumartesi 10:29
- Yüksekte Çalışmalarda İş Güvenliği Eğitimleri09 Şubat 2017 Perşembe 20:03
- İSG ÇALIŞMALARINDA 01.01.2017 TARİHİ İTİBARI İLE BAŞLAYACAK DEĞİŞİKLİKLE15 Kasım 2016 Salı 11:25
- BANA BİRŞEY OLMAZ04 Ekim 2016 Salı 10:58
- KAMU KURUMLARI İLE 50’DEN AZ ÇALIŞANI OLAN İŞ YERLERİ19 Eylül 2016 Pazartesi 12:27
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
Dikkat İşsiz Kalabilirsiniz!!
İş Güvenliği Uzmanı Şart!!
Adana'da Asansör Faciası 9 Yaralı!
Türkiye'de İş Kazalarında Yılda 2 Milyon 300 Bin Ölüyor
Satışları düşen inşaatta yeni ruhsatlar artışta
Soma'daki tekme İzmir sokaklarında
Gökdelenlerde ölümcül iş kazaları yükseliyor!
İş Cinayetleri Almanağı 2013 Raflarda
Madenci annesinin feryadı
Final sınavlarının konusu Soma faciası
Bayraklı OSGB Çalışanlarına Hukuk Eğitimi
Mart ayında 112, 2014’ün ilk üç ayında en az 276 emekçi yaşamını yitirdi...
Mart ayında 112 emekçi yaşamını yitirdi
İş güvenliğindeki kargaşa geçici
Şubat ayında en az 70 işçi yaşamını yitirdi
Madende ölüm kömür kokar!
2013 yılında en az 1235 işçi yaşamını yitirdi…
Muğla'da göçük: Ölü ve yaralılar var
1/20
Önce Güvenlik Diyenleri Çileden Çıkartan Durumlar
İcatta Sınır Tanımayan Yurdum İnsanı
Geleceğin gözde meslekleri: Robotik avukatlık ve taşeron yöneticiliği
İnternet İçin İSG Afişleri
12345678
- Nabi İNCE2020 YILI SGK İSTATİSTİKLERİ
- İ.Murat BAYIKİBYS Eğitim Verisi Gönderimi Başladı isgsis.com
- Engin KONYALIGİLÇalışma Yaşamın da “İş Yerinde Var Ol(ama)ma”
- Ali MAMAKYeni Türkiye ve İş Güvenliği
- A.Hakan TÜREİş Güvenliği Evde Başlar
- Emre GÜRCANLI301'e kadar saymak
- M.Zeki CANİş Sağlığı ve Güvenliğinin Ekonomik Mutasyonu
12
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Sunusu
İBYS İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Bilgilendirmesi
E-reçete - isgsis.com ile reçete düzenleme ve elektronik gönderme
E-reçete özellikli İSG yazılımı isgsis.com "iş yeri hekim otomasyonu İzmir tabip odası sunumu"
12345678
İBYS
ibys Sıkça Sorulan Sorular (Eğitim Gönderimi)İş sağlığı ve güvenliği bilgi yönetim sistemine yasal olarak gönderilmesi zorunlu isg eğitim bilgilerinin akredite İSG yazılımları yardımı ile e-imzalı olarak gönderimi sırasında sorulan sorular
İBYS Hakkında Araştırma Anketi BaşlatıldıCelal Bayar üniversitesi iş sağlığı ve güvenliği bölümü öğrencileri tarafından İBYS hakkında anket başlatıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) veri setleri yayımlandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuruÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi (İBYS) entegratör firma başvuruları hakkında duyuru yayımlandı.
MİZAH
Kadere İmanı Zedelemeyen Yeni İş Güvenliği Yasası İçin Düğmeye BasıldıTürkiye'yi yasa boğan Soma'daki maden faciasının ardından harekete geçen Çalışma Bakanlığı "İş Güvenliği Yasası"nda bir takım düzenlemelere gitmeye hazırlanıyor.
Tatilden Döner Dönmez İşe Başlayan 17 Kişi Vurgun Yiyerek Hastaneye KaldırıldıBayram tatilinin bitmesinin ardından iş başı yapan yüz binlerce çalışanın adaptasyon süreci sancılı geçmeye devam ediyor.
İş Yerlerine, Ölecek İşçilerin İsimlerini 1 Hafta Önceden Bildirme Zorunluluğu Getiren Yasa Tasarısı Meclis GündemindeSon olarak İstanbul Mecidiyeköy'de 10 işçinin yaşamını yitirmesiyle bir kez daha gündeme gelen işçi ölümleri, Çalışma Bakanlığı'nı da harekete geçirdi.
İş Kazalarının Önüne Bir Türlü Geçemeyen Çalışma Bakanlığı, Ölen İşçilere Ağır Yaptırım Uygulamaya HazırlanıyorKaraman’ın Ermenek ilçesinde bulunan maden ocağında su kaynağının patlamasının ardından mahsur kalan işçilerin bulunduğu haberi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
RÖPORTAJ
İş Kazaları Kaçınılmaz Değildir.Denge ve Denetleme Ağı, Türkiye’nin değişmeyen gündemi iş kazaları ve işçi ölümlerine dikkat çekmek üzere bir politika belgesi hazırlayarak hem denge ve denetlemenin süreçteki rolünü inceledi hem de kazaların önlenmesi için kendi önerilerini sundu.
'Sadece Denetim Yetmiyor'İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye’deki maden ocaklarıyla ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Kural tartışma yaratan sözlerine de açıklık getirdi.
İş kazaları işyerlerinin kapısına kilit vurdurabilirHaydar Polat, gelişmiş ülkelere göre Türkiye'de iş kazası oranının oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Türkiye'de özellikle 2012 yılında meydana gelen toplu ölümlü iş kazaları ülke gündemine damgasını vurdu" dedi.
Doç. Dr. Gürcanlı ile röportajİstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı ile iş güvenliğini ve başbakanın imzasını bekleyen İş Sağlığı ve Güvencesi yasa tasarısını konuştuk.
BİLGİLENDİRME
İş Güvenliği Uzmanlarını Canından Bezdiren 10 Klişe ve Başetme YollarıBana bir şey olmaz, yerimiz yok, bu güne kadar bir şey olmadı, kanun da yazıyor mu?
Ekim Ayında 1.610 İş Yerinin Sağlık Kriterlerine Uymadığı Tespit EdilmişEkim 2014’te iş sağlığı ve iş güvenliği açısından denetlenen 2.079 iş yerinden 1.610’u sağlık kriterlerine uygun bulunmamış.
İş Kazalarında 6 Yılın Bilançosu 17 Bin 800 KişiTürkiye'de hemen her gün yaşanan iş kazaları sebebiyle son altı yılda İstanbul'un Adalar nüfusundan fazla kişi hayatını kaybetti.
2014'te İş Kazalarında 1886 Çalışanımız Hayatını Kaybettiİşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre geçtiğimiz yıl iş kazalarında 1886 çalışanımız hayatını kaybetti
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 OSGB Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim
Haber Scripti: CM Bilişim