Çelik, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktör Yardımcısı Sandra Polaski’yi kabul etti. Bakan Çelik, kabulde gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandı. "Türkiye’nin 167 ve 176 sözleşmelerinin taraf olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Çelik, “ILO’nun uzmanlık alanları belli. Özellikle iş sağlığı güvenliği anlamında yalnız 167 ve 176 sayılı sözleşmeler değil. 155, 161, 180 gibi sayılı sözleşmeleri de biz parlamentoda onayladık.” karşılığını verdi.
Genel itibariyle bakıldığında bunlara bağlantılı olarak çıkarılan iş sağlığı güvenliği yasası da AB direktifleri içinde çıkarılan bir yasa olduğunu belirten Çelik, “İş sağlığı güvenliği ile ilgili Türkiye’nin mevzuat anlamında en ufak bir eksikliği kalmamıştır. Sorunlarımız, son dönemlerde yaşadığımız acı olayların altında yatan neden ne denetimsizliktir ne mevzuattır. Bu farkındalık dediğimiz meselenin sorununun ele alınması ve yasaların sözleşmelerin emrettiği hükümler çerçevesinde değerler çerçevesinde çalışma hayatının tanzimi konusunda gerek işverenlerin ve çalışanların hassas olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Çelik, konuşmasını “Yoksa kanunlar, metinler, bunlar uygulansın diye vardır. Onun için bu duyarlılığın artırılması lazım. ILO ile ülke içerisindeki yaygın eğitim faaliyetlerimiz sendikalarımız eğitim gayretleri mevzuata uyumlu bir çalışma hayata noktasına gelmemize katkı sağlayacak.” diye tamamladı.
“167 ve 176 SÖZLEŞMELERİ SON DERECE ÖNEMLİ VE KRİTİK”
"Türkiye’nin 167 ve 176 sözleşmelerinin taraf olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ILO Genel Direktör Yardımcısı Sandra Polaski, her iki konvansiyonunda onaylanmasının son derece önemli ve kritik bir karar olduğunu düşündüklerini belirterek “Çünkü iki zor alanda tipik olarak baktığımızda iş sağlığı ve güvenliği konusunda en zor alanlardan iki tanesindeki iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yolunda atılacak adımların birinci aşamasını ortaya koyan bir adım.” diye cevapladı. Böylelikle uluslararası uygulamaların Türkiye’de uygulamaya geçirmek için ve en son bilgi donanıma ulaşmak için çok doğru ve yerinde atılmış alkışlanılan hükümeti ve parlamentonun bu girişimine alkışladığı bir gelişme olarak değerlendirdiklerini söyleyen Polaski, “ILO’da bu kapsamda son derece kıdemli uzmanını Türkiye’deki mevzuatın geliştirilmiş ve uygulamaya konmasıyla ilgili çalışmak üzere Türkiye’deki işçilerin çalıştıkları takdirde çalışırlarken bu tip faydaların günlük hayatlarında yardımcı olmak üzere çalışması için görevlendirilmiş bulunuyoruz.” dedi.