01.01.2016 TARİHİNDE İSG ÇALIŞMALARINI BEKLEYEN DARBOĞAZ
18.12.2014 tarihinde resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren işyeri hekimlerinin görev sürelerini değiştiren yönetmelik ile yine 30.04.2015 tarihinde resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren iş güvenliği uzmanların görev sürelerini değiştiren yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi 01.01.2016 olarak belirlenmiştir.
Yönetmelik değişikliklerine göre işyeri hekimlerinin çalışma süreleri kişi başına, az tehlikeli iş yerlerinde 4 dakikadan 5 dakikaya tehlikeli iş yerlerinde 6 dakikadan 10 dakikaya çok tehlikeli işyerlerinde ise 8 dakikadan 15 dakikaya yükseltilmiştir.
İş güvenliği uzmanlarının görev süreleri de kişi başına, az tehlikeli iş yerlerinde 6 dakikadan 10 dakikaya tehlikeli iş yerlerinde 8 dakikadan 20 dakikaya çok tehlikeli işyerlerinde ise 12 dakikadan 40 dakikaya yükseltilmiştir.
Bu konuda ilk yönetmelik 29 Aralık 2012 tarih ve 28512 Sayılı Resmî Gazetede yayımlandığında iş güvenliği uzmanlarının görev süreleri, az tehlikeli iş yerlerinde 10 dakika tehlikeli iş yerlerinde 15 dakika çok tehlikeli işyerlerinde ise 20 dakika olarak belirlenmişti. Bu süreler pratikte, yeterli sayılabilecek sürelerdi. Biraz daha arttırılsa daha iyi olabilirdi. Ama bırakın biraz iyileştirmeyi, 11.10.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile neredeyse %40 oranında düşürüldü.
Sürenin çok yetersiz olması işyerlerinde işlerin aksamasına hizmet kalitesinin de düşmesine sebep oldu. Bu uygulamaya neden gidildiğini hala anlamış değiliz. Sonuçta kalite düştü, bir uzman ve hekim daha çok işyerine hizmet vermeye başladı, iş kazalarında da artışlar gözlendi.
Gerek OSGB’lerden gerekse bireysel çalışan uzmanlardan ve hekimlerden alınan hizmet bedeli çalışılan saate bağlı olduğundan işverenler içinde ekonomik oldu. Hele bu işi mevzuat giderme olarak algılayanlar için ise ayrı bir güzellik oldu.
Gelelim 01.01.2016 günü uygulanacak yönetmeliğe;
-
Pratikte bu süreler fazladır, abartılı olarak arttırılmıştır. Uzmanlar ve hekimlerin zamanlarını fazlasıyla bloke edecektir. Bazı dar çerçevede düşünen ve taze uzmanlar bana bu konuda mutlaka bir şeyler söyleyeceklerdir. Zaten duyar gibi oluyorum. Yıllarımı özel sektörde geçiren 11 yıldır da sahada bilfiil çalışan bir uzman olarak, iyi planlanmış bir çalışma yöntemi ile çalışılması halinde 29 Aralık 2012 tarihli yönetmelik sürelerinin biraz iyileştirilmeleri halinde randımanlı, kaliteli bir hizmet verilebilir.
-
Hekimler için yaklaşık %200, uzmanlar için yaklaşık %250, %300 gibi arttırılan süreler için talep edilecek ücretlere işverenler isyan edeceklerdir. Kıyasıya pazarlıklar ve de herkesin bildiği ve de dillendirmediği yöntemler devreye girecektir. Uzmanın ve hekimin isg kâtip atamasında, süreleri firma tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre bir kaç firmada dolacaktır. Hakkını talep eden ve kaliteden taviz vermeyenler için zor döneme girilecektir.
-
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi, OSGB’de çalışıyor ise;
-
OSGB, firmalardan mutat ücret talebinde bulunacaklar, makulde anlaşabilirlerse ne ala. Aksi halde uzmanına ve hekimine maaş ödemede zorluk çekeceklerdir.
-
Ücretleri düşürmeleri halinde ise yetişmiş kendini kanıtlamış uzman ve hekim bulmakta ve de mevcudunu tutabilmede zorluk çekeceklerdir.
-
Bu sonuçta birçok OSGB faaliyetlerine son verme ile karşı karşıya gelebilir.
-
İşverenlere gelince, 20 dakikayı maliyet açısından çok bulduğunuz zaman size sunulan 12 dakika ile elde edilen sevinçlerin kursaklarda kaldığını görür gibiyim. Keşke 20 dakikada kalınsaydı dediğinizi de duyar gibiyim. Gerçekten yeni durum misli ile maliyet artırıcı hal almıştır. Her kesimi çok olumsuz etkileyecek sonuçlara gebedir.
İnşallah o güne kadar her kesimi rahatlatacak makul düzenleme yapılır.